Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

 • fi

  Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

 • en

  Set english as the language of the page.

Vex Finland national championship logo

Vex-robotiikan suomenmestaruuskilpailut 2024

Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus järjestää Vex-robotiikan suomenmestaruuskilpailut Riihimäellä 31.–2.2.2024. Kilpailupaikkana on urheilutalo, joka sijaitsee osoitteessa Pohjolankatu 6.

Ilmoittautuminen kahdeksansiin virallisiin VEX IQ- ja VEX VRC -suomenmestaruuskilpailuihin alkaa 8. marraskuuta ja se päättyy 8. tammikuuta.

Lue ennakko-ohjeet huolellisesti ennen kuin ilmoitat joukkueesi mukaan! Ennakko-ohjeesta löydät myös pakolliset ilmoittautumislomakkeet sekä vastuuvapauslomakkeen.

Nähdään kisoissa!

Tapahtumaa tukevat OP Etelä-Häme, Insinööriliitto, Riihimäen Kaukolämpö ja Hyria.

 • Kahdeksannet viralliset VEX IQ -suomenmestaruuskilpailut pidetään Riihimäellä 1.–2.2.2024

  Tämä ennakko-ohje sisältää seuraavat osuudet:

  • Ilmoittautuminen
  • Kilpailun rakenne ja säännöt
  • Ruokailut ja majoitus
  • Muuta tärkeää

  Kilpailuun ilmoittautuneille joukkueille lähetetään lisätietoa ilmoittautumisen päätyttyä tammikuussa. Ilmoittautuminen VEX IQ SM-kilpailuun 8.1.2024 mennessä.

  Ilmoittautumisessa on kolme pakollista vaihetta:

  1. Rekisteröi joukkue kilpailukaudelle 2023–2024 Robot Events -sivuston kautta. Rekisteröityminen on tehtävä hyvissä ajoin ennen kilpailun ilmoittautumisen päättymistä! Rekisteröinnin vahvistaminen saattaa kestää jopa kaksi viikkoa. Rekisteröityminen on maksullista.
  2. Ilmoita joukkue rekisteröinnin hyväksymisen jälkeen SM-kilpailuun. Ilmoittautuminen avautuu 8.11.23 ja päättyy 8.1.2024. Joukkueen ilmoittaminen kilpailuihin tehdään Robot Events -sivuston kautta. Ensin etsitään järjestelmästä kilpailu, johon halutaan ilmoittautua. Tämän jälkeen painetaan kilpailuilmoituksen etusivulla olevaa painiketta ”ilmoittaudu”. Lopuksi järjestelmä pyytää kirjautumaan Robot Eventsiin ja vahvistamaan joukkueiden ilmoittautumisen. Maksun kohdalla valitse ”PAY LATER”. Ilmoittautumisen jälkeen joukkueen opettaja huolehtii oppilaiden ja aikuisten vastuuvapauslomakkeiden täyttämisestä ja palauttamisesta Robot Events -järjestelmään.
  3. Ilmoittautumislomakkeella ilmoittaudutaan mukaan kilpailuun ja varataan osallistujien tarvitsemat ruokailut ja majoitus. Lomake löytyy tästä. Sitovat ilmoittautumiset kaikkine tietoineen on tehtävä 8.1.2024 mennessä. Osallistuja- ja joukkuekohtaiset maksut laskutetaan lomakkeella annettujen tietojen mukaisesti kilpailuiden jälkeen. Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisissa sairastapauksissa kilpailijan tilalle voi ilmoittaa toisen kilpailijan. Mikäli osallistuminen perutaan ilmoittautumisen päättymisen jälkeen, laskutetaan joukkuetta 8.1.24 mennessä annettujen tietojen mukaisesti.

  Ilmoittautumisessa tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Koulun nimi ja laskutusosoite
  • Joukkueenjohtajan yhteystiedot
  • Joukkueiden nimet ja numerot Robot Events -järjestelmässä, sekä sarja, johon joukkue osallistuu (alakoulu/yläkoulu). Huomioikaa erityisesti säännöistä löytyvät sarjojen ikärajat.
  • Joukkueen rekisteröintilomake johon kootaan oppilaiden ja heidän kanssaan matkustavien aikuisten nimet, erityisruokavaliot ja t-paitojen koot, sekä majoitustarve.
  • Joukkuekuva, joka painetaan käsiohjelmaan (kuvatiedosto)
  • Joukkueen logo (kuvatiedosto)

  Kilpailun rakenne ja säännöt

  • Kilpailut käydään tammikuussa julkaistavan aikataulun mukaisesti. Joukkueiden tulee varautua olemaan kilpailupaikalla torstaina 1.2.24 viimeistään klo 8.30. Kilpailut päättyvät perjantaina 2.2.24 klo 15.15 mennessä.
  • SM-kilpailuissa kisataan kahdessa lajissa, yksilöhaasteessa (Robot Skills Challenge) ja tiimihaasteessa (Teamwork challenge).
  • Vuoden 2023–2024 kilpailuhaasteen säännöissä on kerrottu kilpailutapahtumasta tarkemmin.
  • Ala- ja yläkoulujoukkueet kilpailevat samassa sarjassa, mutta huomioidaan joidenkin palkintojen kohdalla erikseen. Alakoulusarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat syntyneet 1.5.2011 tai myöhemmin. Yläkoulusarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat peruskoulun oppilaita ja syntyneet 1.5.2008 tai myöhemmin. Jos yksikin joukkueen jäsen on yläkouluikäinen, osallistuu joukkue yläkoulusarjaan.
  • Yksilöhaasteessa on kaksi osuutta, taitohaaste (Driver Skills) ja ohjelmointihaaste (Programming Skills). Yksilöhaasteet kukin joukkue käy suorittamassa haluamanaan aikana torstaina tai perjantaina. Joukkueen tulos on taitohaasteen ja ohjelmointihaasteen parhaiden suoritusten summa. Suorituksia voi käydä kummassakin lajissa tekemässä kolme. Ohjelmointihaasteen voi myös jättää suorittamatta, jolloin joukkueen tulokseksi merkitään vain parhaan taitohaasteen pistemäärä. Tämän haasteen suorittaminen on oppilaiden oman aktiivisuuden varassa, eikä joukkueita siis erikseen kutsuta suorittamaan haastetehtäviä.
  • Tiimihaasteessa pelataan torstaina ja perjantaina harjoitusotteluita ja karsintaotteluita. Jokainen joukkue tulee pelaamaan kuudesta kymmeneen karsintaottelua. Finaalit pelataan perjantaina.
  • Harjoitus- ja karsintaotteluiden tarkemmat aikataulut joukkueet saavat kilpailupaikalla tapahtuvan ilmoittautumisen yhteydessä.
  • Palkintojenjakotilaisuudessa palkitaan parhaat joukkueet yksilöhaasteessa ja tiimihaasteessa. Suomi on saanut tänä vuonna kaksi maapaikkaa Vex Worlds 2024 -maailmanmestaruuskilpailuihin. Näistä yksi on varattu alakoulujoukkueelle ja yksi yläkoulujoukkueelle. Maapaikat jaetaan kilpailussa Excellence Awardin voittaneille joukkueille. Palkinnon kriteereitä ovat kilpailumenestyksen lisäksi suunnitteluasiakirjan arvioinnista ja tuomarihaastattelusta saadut pisteet. Tarkemmat tiedot palkinnoista löytyvät kilpailutapahtuman sivulta.
  • Tuomarit kiertävät kaksipäiväisen kisan aikana joukkueiden luona tekemässä tuomarihaastatteluita. Haastatteluiden aikana tuomarit tarkastelevat robottia ja haastattelevat pelaajia. Joukkueen tulee haastattelussa esitellä robottinsa teknisiä ratkaisuja ja kertoa sen rakentamisesta. Tuomarit tutustuvat myös joukkueen ohjelmointitiedostoon, joka on voitava tuomaristolle esitellä esimerkiksi kannettavalta tietokoneelta tai paperitulosteelta.
  • Engineering Notebook on joukkueen laatima suunnitteluasiakirja, jonka perusteella jaetaan tuomariston harkintavallassa olevia palkintoja. Joukkue, joka ei ole palauttanut Notebookia, ei voi tulla tuomariston palkitsemaksi. Tuomaristo arvioi asiakirjan kansainvälisten arviointikriteerien perusteella.  Notebook voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulee olla kirjallinen. Siinä tulee esitellä robotin rakentamisen vaiheet ja oppimisprosessi.
  • Suunnitteluasiakirjat (Engineering Notebooks) toimitetaan digitaalisesti arvioitavaksi RobotEventsin ”Oma tili” -paneelista löytyvän linkin kautta 22.1.24 mennessä. Tiedosto on jaettava siten, että linkin kautta on tiedostoon avoin lukuoikeus. Joukkue vastaa linkin toimivuudesta ja tiedoston jakamisesta oikein.

  Osallistumismaksut

  • Joukkueen rekisteröinti kilpailukaudelle (REC Foundation)
  • Joukkuekohtainen osallistumismaksu on 260€. Tämä kattaa tapahtuman järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, kilpailupaidan, sekä koulumajoituksen (ke–to ja to–pe)
  • Joukkuemaksun lisäksi tapahtuman osallistujilta (kilpailijat ja joukkueen aikuiset) veloitetaan ruokailumaksu. Sen hinta on 20€/osallistuja.

  Ruokailut ja majoittuminen

  • Ruokailut järjestetään majoituskoululla, kilpailupaikan välittömässä läheisyydessä. Ruokailupaketti sisältää torstaina lounaan ja päivällisen, sekä perjantaina lounaan. Erityisruokavaliot huomioidaan ilmoittautumisen yhteydessä annettujen tietojen mukaisesti.
  • Koulumajoitus on tarjolla tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä, Pohjolanrinteen koululla. Koulumajoitusta on saatavilla sekä keskiviikon ja torstain että torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Koulumajoitus sisältää iltapalan (ke ja to) ja aamupalan (to ja pe). Erityisruokavaliot huomioidaan ennakkoilmoittautumisen mukaisesti. HUOM! Uimahalli on remontin vuoksi suljettu, peseytymistilat sijaitsevat Urheilutalon alakerrassa.
  • Majoittumistarvikkeet joukkueet tuovat itse ja majoittuminen tapahtuu luokkahuoneissa ja juhlasalissa. Päivän ajaksi majoittumistarvikkeet on siirrettävä varastoon.

  Muuta tärkeää

  • Joukkueita tai kilpailijoita ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta erikseen. Lähettävät koulut vastaavat oppilaiden vakuutusturvasta. Kilpailupaikalla on ensiapupiste.
  • Kilpailu on julkinen tapahtuma ja siellä otettuja kuvia voidaan käyttää lehdissä, tapahtuman nettisivuilla jne. Joukkueen vastuuopettaja huolehtii siitä, että oppilaiden huoltajilta on saatu tarvittavat kuvausluvat.

   

   

 • Viralliset VEX VRC -suomenmestaruuskilpailut pidetään Riihimäellä 31.1.-1.2.2024.

  Tämä ennakko-ohje sisältää seuraavat osuudet:

  • Ilmoittautuminen
  • Kilpailun rakenne ja säännöt
  • Ruokailut ja majoitus
  • Muuta tärkeää

  Kilpailuun ilmoittautuneille joukkueille lähetetään lisätietoa ilmoittautumisen päätyttyä tammikuussa. Ilmoittautuminen VRC SM-kilpailuun 8.1.2024 mennessä

  Ilmoittautumisessa on kolme pakollista vaihetta:

  1. Rekisteröikää joukkue kilpailukaudelle 2023–2024 Robot Events -sivuston kautta. Rekisteröityminen tulee suorittaa hyvissä ajoin ennen kilpailun ilmoittautumisen päättymistä! Rekisteröinnin vahvistaminen saattaa kestää jopa kaksi viikkoa. Rekisteröityminen on maksullista.
  2. Ilmoita joukkue rekisteröinnin hyväksymisen jälkeen SM-kilpailuun. Ilmoittautuminen avautuu 8.11.23 ja päättyy 8.1.2024. Joukkueen ilmoittaminen kilpailuihin tehdään Robot Events -sivuston kautta. Ensin etsitään järjestelmästä kilpailu, johon halutaan ilmoittautua. Tämän jälkeen painetaan kilpailuilmoituksen etusivulla olevaa painiketta ”ilmoittaudu”. Lopuksi järjestelmä pyytää kirjautumaan Robot Eventsiin ja vahvistamaan joukkueiden ilmoittautumisen. Maskun kohdalla valitse ”PAY LATER”. Ilmoittautumisen jälkeen joukkueen opettaja huolehtii oppilaiden ja aikuisten vastuuvapauslomakkeiden täyttämisestä ja palauttamisesta Robot Events -järjestelmään.
  3. Ilmoittautumislomakkeella ilmoittaudutaan mukaan kilpailuun ja varataan osallistujien tarvitsemat ruokailut ja majoitus. Lomake löytyy tästä. Sitovat ilmoittautumiset kaikkine tietoineen tulee tehdä 8.1.2024 mennessä. Osallistuja- ja joukkuekohtaiset maksut laskutetaan lomakkeella annettujen tietojen mukaisesti kilpailuiden jälkeen. Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisissa sairastapauksissa kilpailijan tilalle voi ilmoittaa toisen kilpailijan. Mikäli osallistuminen perutaan ilmoittautumisen päättymisen jälkeen, laskutetaan joukkuetta 8.1.24 mennessä annettujen tietojen mukaisesti.

  Ilmoittautumisessa tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Koulun nimi ja laskutusosoite
  • Joukkueenjohtajan yhteystiedot
  • Joukkueiden nimet ja numerot Robot Events -järjestelmässä, sekä sarja, johon joukkue osallistuu (alakoulu/yläkoulu). Huomioikaa erityisesti säännöistä löytyvät sarjojen ikärajat.
  • Joukkueen rekisteröintilomake, johon kootaan oppilaiden ja heidän kanssaan matkustavien aikuisten nimet, erityisruokavaliot ja t-paitojen koot, sekä majoitustarve.
  • Joukkuekuva, joka painetaan käsiohjelmaan (kuvatiedosto)
  • Joukkueen logo (kuvatiedosto)

  Kilpailun rakenne ja säännöt

  • Kilpailut käydään tammikuussa julkaistavan aikataulun mukaisesti. Joukkueiden tulee varautua olemaan kilpailupaikalla keskiviikkona 31.1.24 viimeistään klo 9.
  • SM-kilpailuissa kisataan kahdessa lajissa, yksilöhaasteessa (Robot Skills Challenge) ja tiimihaasteessa (Teamwork challenge).
  • Vuoden 2023–2024 kilpailuhaasteen säännöissä on kerrottu kilpailutapahtumasta tarkemmin.
  • Kaikki joukkueet kilpailevat samassa sarjassa, mutta huomioidaan joidenkin palkintojen kohdalla erikseen.  Yläkoulusarjaan (middle school) voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat syntyneet 1.5.2008 tai myöhemmin. Toisen asteen sarjaan (high school) voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat toisen asteen opiskelijoita ja syntyneet 1.5.2004 tai myöhemmin. Jos yksikin joukkueen jäsen on yläkouluikäinen, osallistuu joukkue yläkoulusarjaan.
  •  Yksilöhaasteessa on kaksi osuutta, taitohaaste (Driver Skills) ja ohjelmointihaaste (Programming Skills). Yksilöhaasteen suoritukset ovat kilpailuohjelmassa keskiviikkona 31.1.2024
  • Tiimihaasteessa pelataan keskiviikkona harjoitusotteluita ja karsintaotteluita. Finaaliottelut pelataan torstaina VEX IQ -kilpailuiden avajaisten yhteydessä.
  • Harjoitus- ja karsintaotteluiden tarkemmat aikataulut joukkueet saavat kilpailupaikalla tapahtuvan ilmoittautumisen yhteydessä.
  • Palkintojenjakotilaisuudessa palkitaan parhaat joukkueet yksilöhaasteessa ja tiimihaasteessa. Suomi on saanut tänä vuonna yhden VRC High School maapaikan VEX Worlds 2024 -maailmanmestaruuskilpailuihin. Löydät lisätietoa kilpailutapahtuman sivulta.
  • Tuomarit kiertävät kaksipäiväisen kisan aikana joukkueiden luona tekemässä tuomarihaastatteluita. Haastatteluiden aikana tuomarit tarkastelevat robottia ja haastattelevat pelaajia. Joukkueen tulee haastattelussa esitellä robottinsa teknisiä ratkaisuja ja kertoa sen rakentamisesta. Tuomarit tutustuvat myös joukkueen ohjelmointitiedostoon, joka on voitava tuomaristolle esitellä esimerkiksi kannettavalta tietokoneelta tai paperitulosteelta.
  • Engineering Notebook on joukkueen laatima suunnitteluasiakirja, jonka perusteella jaetaan tuomariston harkintavallassa olevia palkintoja. Joukkue, joka ei ole palauttanut Notebookia, ei voi tulla tuomariston palkitsemaksi. Tuomaristo arvioi asiakirjan kansainvälisten arviointikriteerien perusteella.  Notebook voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulee olla kirjallinen. Siinä tulee esitellä robotin rakentamisen vaiheet ja oppimisprosessi.
  • Suunnitteluasiakirjat (Engineering Notebooks) toimitetaan digitaalisesti arvioitavaksi RobotEventsin ”Oma tili” -paneelista löytyvän linkin kautta 22.1.24 mennessä. Tiedosto on jaettava siten, että linkin kautta on tiedostoon avoin lukuoikeus. Joukkue vastaa linkin toimivuudesta ja tiedoston jakamisesta oikein.

  Osallistumismaksut

  • Joukkueen rekisteröinti kilpailukaudelle (REC Foundation)
  • Joukkuekohtainen osallistumismaksu on 180€. Tämä kattaa tapahtuman järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, kilpailupaidan, sekä koulumajoituksen (ti–ke ja ke–to)
  • Joukkuemaksun lisäksi tapahtuman osallistujilta (kilpailijat ja joukkueen aikuiset) veloitetaan ruokailumaksu. Sen hinta on 12€/osallistuja.

  Ruokailut ja majoittuminen

  • Ruokailut järjestetään majoituskoululla, kilpailupaikan välittömässä läheisyydessä. Osallistujapaketti sisältää keskiviikkona ja torstaina lounaan. Erityisruokavaliot huomioidaan ilmoittautumisen yhteydessä annettujen tietojen mukaisesti.
  • Koulumajoitus on tarjolla tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä, Pohjolanrinteen koululla. Koulumajoitusta on saatavilla sekä tiistain ja keskiviikon että keskiviikon ja torstain väliseksi yöksi. Koulumajoitus sisältää iltapalan ja aamupalan. Erityisruokavaliot huomioidaan ennakkoilmoittautumisen mukaisesti. HUOM! Uimahalli on remontin vuoksi suljettu, peseytymistilat sijaitsevat Urheilutalon alakerrassa.
  • Majoittumistarvikkeet joukkueet tuovat itse ja majoittuminen tapahtuu luokkahuoneissa ja juhlasalissa. Päivän ajaksi majoittumistarvikkeet on siirrettävä varastoon.

  Muuta tärkeää

  • Joukkueita tai kilpailijoita ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta erikseen. Lähettävät koulut vastaavat oppilaiden vakuutusturvasta.
  • Kilpailu on julkinen tapahtuma ja siellä otettuja kuvia voidaan käyttää lehdissä, tapahtuman nettisivuilla jne. Joukkueen vastuuopettaja huolehtii siitä, että oppilaiden huoltajilta on saatu tarvittavat kuvausluvat.