Seppälä Teemu
Teknologia- ja innovaatiojohtaja
Teknologia- ja innovaatiot vastuualue
Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus ja Tekniikan museo toteuttavat Riihimäen Veturitalleille koululaisille tarkoitetun toiminnallisen ja kokemuksellisen HOW-oppimisympäristön. Se avataan kouluryhmien käyttöön syksyllä 2025.
Oppimisympäristöön tehdään kymmenen työpistettä, joissa koululaiset oppivat tekemällä ja kokemalla esimerkiksi robotiikasta, sähköstä, ilmastosta, tekoälystä, tuotantotaloudesta ja viestinnästä.
”Riihimäki on erinomainen paikka HOW-oppimisympäristölle, sillä täällä kaupungin robotiikkaosaaminen ja Tekniikan museon kokemuksellinen oppimismalli voidaan yhdistää. Tämä yhteistyö voi toimia mallina muille kunnille, jotka kehittävät teknologiapainotteista opetusta”, Riihimäen kaupungin teknologia- ja innovaatiojohtaja Teemu Seppälä sanoo.
HOW-oppimisympäristön pääkohderyhmänä ovat seitsemäsluokkalaiset oppilaat, mutta se sopii myös 5.–9.-luokkalaisille ja vanhemmille koululaisille sekä opiskelijoille. Veturitalleille rakentuva oppimisympäristö ei ole tarkoitettu vain riihimäkeläisten käyttöön, vaan sinne voi saapua vierailulle mistä tahansa.
Oppimisympäristön tavoitteena on lisätä nuorten tiedepääomaa sekä kiinnostusta luonnontieteen, matematiikan ja tekniikan ilmiöitä kohtaan. Työpisteisiin liittyy tehtävämateriaali, johon koululaiset perehtyvät ennen vierailua.
Vastaava oppimisympäristö avattiin Tekniikan museoon viime vuonna. Oppimisympäristön työpisteet on kehitetty yhteistyössä Suomen johtavien luonnontieteen, matematiikan ja tekniikan toimijoiden kanssa. Mukana ovat muun muassa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT. Toimintaa rahoittaa muun muassa Insinööriliitto.
”Pyrimme saamaan Riihimäelle mukaan myös uusia yhteistyökumppaneita, kuten riihimäkeläisiä yrityksiä”, Seppälä sanoo.
Tekniikan museo on mukana Hämeen liiton osarahoittamassa hankkeessa, jossa Riihimäen kaupunki selvittää yhdessä kumppaneiden kanssa museotoiminnan mahdollistamista ja uusia yhteistyön muotoja asemanseudulla Veturitallien, Voimalan ja Hämeen ammattikorkeakoulun tulevan kampuksen alueella. Hämeen liitto myönsi hankkeeseen 56 000 euroa AKKE-rahoitusta, joka on tarkoitettu alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemiseen.
MuseoInno-hankkeen aikana laaditaan suunnitelma yhteistyömallista ja toimintaympäristöstä, jossa yhdistyvät museoiden, korkeakoulujen ja yritysten toiminnot. Tavoitteena on luoda uusia mahdollisuuksia oppimiseen, innovaatiotoimintaan ja Kanta-Hämeen matkailuun.
Kaupungin ja Tekniikan museon lisäksi hankkeessa ovat mukana Suomen metsästysmuseo, Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) sekä Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy (RTOY). Nämä tahot rahoittavat hanketta 24 000 eurolla.
Teknologia- ja innovaatiojohtaja
Teknologia- ja innovaatiot vastuualue
Robotiikan opetuksen erityisasiantuntija