Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Riihimäen lasten ja nuorten Ollaanko koneella? -näyttely avataan Tekniikan museossa toukokuussa

17.4.2024 Robotiikka Kilpailut ja tapahtumat Tiedotteet Tekniikan museo Ollaanko koneella?

Kuka tekoäly on? Tekniikka: tekoäly ja kuvankäsittely. Tekijä: Mio Neirola, Riihimäen lukio. 

Riihimäen lasten ja nuorten Ollaanko koneella? -näyttelyn rakentaminen on alkanut Tekniikan museossa Helsingissä. Kesäkaudeksi avautuva näyttely koostuu erilaisista teoksista, joissa lapset ja nuoret pohtivat ihmisen ja teknologian suhdetta.

Näyttelyteokset ovat muun muassa veistoksia, maalauksia, piirustuksia, ääni-, kuva- ja videoteoksia. Lisäksi yläkoululaiset ovat tehneet näyttelyyn VEX-rakenteluosista omia versioitaan heille merkityksellistä laitteista. Osa teoksista on interaktiivisia.

Riihimäkeläiset lapset ja nuoret ovat tehneet näyttelytöitä Riihimäen peruskouluissa, varhaiskasvatusyksiköissä, lukiossa, musiikkiopistossa, taidekoulussa ja nuorisoteatterissa. Näyttelyssä on esimerkiksi Riihimäen varhaiskasvatuslasten koostama ääni- ja kuvateos, Riihimäen lukiossa tehty interaktiivinen piirustusrobotti ja Karan sekä Harjunrinteen koululaisten tekemä, ihmisen kokoinen Freddy-hahmo, joka on tietokoneen ääressä.

Näyttelytöitä on tehty Riihimäellä viime syksystä lähtien. Projekti aloitettiin kokoamalla vapaaehtoisista opettajista muodostuva työryhmä.

”Silloin kävi nopeasti ilmi, että projekti kiinnostaa nimenomaan taideorientoituneita opettajia. Tämä on vienyt näyttelyä siihen suuntaan, että pelkän rakentamis- ja ohjelmointiosaamisemme esittelyn lisäksi ihmisen teknologiasuhdetta käsitellään näyttelyssä paljon myös taiteen keinoin”, projektipäällikkö, robotiikan kehittäjäopettaja Eero Kortelahti kertoo.

Tekniikan museo on valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa, tutkii ja jakaa tietoa teollisuuden ja teknologian kulttuuriperinnöstä. Ollaanko koneella? -näyttely sijoittuu museon yhteisönäyttelytilaan, joka sulautuu osaksi päänäyttelyhallia.

”Tekniikan museo on jo usean vuoden ajan panostanut näyttelyiden tekemiseen erilaisten yhteisöjen kanssa. Riihimäkeläisten opettajien kanssa oli helppo löytää yhteinen ajatus siitä, mikä on näyttelyssä tärkeää: lasten ja nuorten oma pohdinta ja oma ääni. On ollut upeaa seurata töiden valmistumista ja nyt päästä täällä museon päässä miettimään, kuinka upeat teokset saadaan innostavasti ja arvostavasti esille”, yhteisömanageri Riina Linna Tekniikan museosta sanoo.

Ollaanko koneella? -näyttely avataan tiistaina 7. toukokuuta ja se on avoimena koko kesäkauden. Museon perusnäyttelyt Tekniikan maa ja Etäunelmia kertovat suomalaisista teknologian kehittäjinä ja käyttäjinä. Tekniikan museo sijaitsee Helsingin Vanhassa kaupungissa, osoitteessa Viikintie 1D. Voit lukea Tekniikan museosta lisää täällä.

Riihimäen kaupunki tarjoaa ainoana Suomen kuntana varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta päiväkodista lukion loppuun saakka. Riihimäen koulujen robotiikkaopetuksen teemana on ollut viime syksystä lähtien ihmisen ja teknologian suhde.

 

Lisätiedot:

Eero Kortelahti, projektipäällikkö, robotiikan kehittäjäopettaja, Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus, puh: 040 677 2320

Riina Linna, yhteisömanageri, Tekniikan museo, puh: 040 586 6796