Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Riihimäkeläisten nuorten tekemä robotti saa paikan käsityön museon näyttelystä

10.6.2025 Tiedotteet Robotiikka Robotiikka

Suomen käsityön museon intendentti Mikko Oikari ja amanuenssi Seija Hahl kertovat, että robotti tulee esille museon pysyvään näyttelyyn.

Jyväskylässä sijaitseva Suomen käsityön museo ottaa kokoelmaansa mukaan riihimäkeläisten nuorten tekemän robotin, joka tulee esille käsityön museon pysyvään näyttelyyn.

Jyväskylään muuttaa interaktiivinen veistos, joka koostuu VEX-robotiikan osista rakennetusta robotista ja 3D-tulostetusta ihmishahmosta. Robotin käsi nousee ja se koskettaa ihmishahmon kättä, kun katsoja painaa nappia. Teos on tehty yhdeksäsluokkalaisten valinnaisessa robotiikassa.

“On huikeaa, että oppilaidemme työ pääsee esille, mutta yhtä lailla on innostavaa, että käsityömuseossa esitellään myös nykyaikaista käsityöopetusta”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen sanoo.

Käsityön museon uusittu Kädenjälki – Taidon kertomaa -näyttely avataan yleisölle kesäkuun lopussa. Se esittelee suomalaisen käsityön perinnettä. Näyttelyssä sukelletaan käsityön kokonaisvaltaisuuteen ja monimuotoisuuteen, elävään käsityöperinteeseen, käsityön historiaan ja nykykulttuuriin.

Riihimäellä robotiikka ja tekoäly ovat osa käsityöopetusta, koska kaupunki on kehittänyt opetustaan vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeita. Tavoitteena on sisällyttää tulevaisuuden teknologiat osaksi oppimista laajasti, ei vain yksittäisten aineiden sisällä.

“Käsityö on luonteva oppiaine robotiikan ja teknologiataitojen opettamiseen, sillä se mahdollistaa fyysisen rakentelun, ohjelmoinnin ja luovan suunnittelun yhdistämisen. Oppilaat toteuttavat projekteja, joissa ohjelmoidaan esimerkiksi liikkuvia robotteja tai älykkäitä esineitä – tämä tuo käsityöhön uudenlaista merkityksellisyyttä. Teknologinen ymmärrys, ohjelmointitaidot ja tekoälyn perusteiden tuntemus ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä työelämässä. Riihimäki varmistaa, että oppilailla on mahdollisuus näiden taitojen oppimiseen jo peruskoulussa”, Viitanen sanoo.

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen vastuumuseo. Käsityön museossa toimivat myös Suomen kansallispukukeskus ja konservointikeskus.

Kädenjälki – Taidon kertomaa -näyttelyn lisäksi museossa uusitaan kansallispukujen pysyvä näyttely ja myös se avataan kesäkuun lopussa. Pysyvien näyttelyiden lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.