Hyppää sisältöön

Valitse kieli

 • fi

  Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

 • en

  Set english as the language of the page.

Robotiikkakampus kuvituskuva

VEX Robotiikan suomenmestaruuskilpailut 2022

Robotiikan SM-kilpailut 2022
Roboedu ry järjestää yhdessä Riihimäen kaupungin kanssa kuudennet viralliset VEX-robotiikan Suomenmestaruuskilpailut 2.- 4. helmikuuta 2022. Valmistaudu tähän huipputapahtumaan tutustumalla kauden kilpailutehtäviin ja kokoamalla joukkue!

Kilpailuja käydään kahdessa sarjassa: peruskoululaisille tarkoitetussa VEX IQ -robotiikassa ja ensisijaisesti yli 14-vuotiaille sekä toisen asteen opiskelijoille tarkoitetussa VEX V5 -robotiikassa. Kilpailuun voivat ilmoittautua kaikki suomalaisjoukkueet.

Lisätiedot kilpailuun osallistuville joukkueille ja Ilmoittautumislinkki julkaistaan osoitteessa www.roboedu.fi sekä Riihimäen kaupungin verkkosivuilla lokakuun lopulla. Kisavalmisteluja ja Robotiikkakampuksen muuta elämää voi seurata Instagram-tililtä @robotiikkakampus. Ota lisäksi seurantaan #VEXFinland ja #VEXRobotiikkaSM.

Ilmoittautuminen kilpailuihin on avoinna 1.11.2021-12.1.2022.

Vuoden 2020 kilpailuun osallistui yli neljäkymmentä joukkuetta ja yli 150 robotiikan osaajaa eri puolilta Suomea.

Tervetuloa!

kisakutsun allekirjoitus

Ilmoittautumisohjeet:

 • Viralliset VEX Robotiikan Suomenmestaruuskilpailut pidetään Riihimäellä 2.2.2022. Tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Riihimäen Urheilutalo.

  Toivotamme kaikki VRC -joukkueet tervetulleiksi kilpailutapahtumaan!

  Tämä ennakko-ohje sisältää seuraavat osuudet:

  • Ilmoittautuminen
  • Kilpailun rakenne ja säännöt
  • Ruokailut ja majoitus
  • Muuta tärkeää

  Ohjeet joukkueen rekisteröinnistä pelikaudelle 2021–2022

  Kilpailuun ilmoittautuneille joukkueille lähetetään vielä lisätietoa ilmoittautumisen päätyttyä tammikuussa.

  Ilmoittautuminen VRC SM-kilpailuun 12.1.2022 mennessä

  Turnauksen enimmäismäärä on 25 joukkuetta. Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

  Ilmoittautumisessa on kolme pakollista vaihetta:

  1.      Rekisteröikää joukkue kilpailukaudelle 2021–2022 Robot Events -sivuston kautta. Rekisteröityminen tulee suorittaa hyvissä ajoin ennen kilpailun ilmoittautumisen päättymistä! Rekisteröinnin vahvistaminen saattaa kestää jopa kaksi viikkoa. Rekisteröityminen maksaa organisaationne (koulunne) ensimmäiseltä joukkueelta n. 130 € ja seuraavilta joukkueilta n. 80 €

  2.      Ilmoittakaa joukkue rekisteröinnin hyväksymisen jälkeen SM-kilpailuun. Ilmoittautuminen avautuu 1.11.2021 ja päättyy 12.1.2022. Joukkueen ilmoittaminen kilpailuihin tehdään Robot Events -sivuston kautta. Ensin etsitään järjestelmästä kilpailu, johon halutaan ilmoittautua. Tämän jälkeen painetaan kilpailuilmoituksen etusivulla olevaa painiketta ”ilmoittaudu”. Lopuksi järjestelmä pyytää kirjautumaan Robot Eventsiin ja vahvistamaan joukkueiden ilmoittautumisen. Ilmoittautumisen jälkeen joukkueen opettaja huolehtii oppilaiden ja aikuisten vastuuvapauslomakkeiden täyttämisestä ja palauttamisesta Robot Events -järjestelmään.

  3.      Ilmoittautumislomakkeella ilmoittaudutaan mukaan kilpailuun ja varataan osallistujien tarvitsemat ruokailut ja majoitus. Lomake löytyy myös osoitteesta www.roboedu.fi. Lomakkeelle kirjaudutaan omilla Google-tunnuksilla ja kirjautuminen onnistuu millä tahansa Gmail- tai Google- tilillä.  Ilmoittautuminen tulee tehdä 12.1.2022 mennessä. Osallistujakohtaiset maksut laskutetaan lomakkeella annettujen tietojen mukaisesti kilpailuiden jälkeen.

  Ilmoittautumisessa Roboedun kautta tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Koulun nimi ja laskutusosoite
  • Joukkueenjohtajan yhteystiedot
  • Joukkueiden nimet ja numerot Robot Events -järjestelmässä, sekä sarja, johon joukkue osallistuu (yläkoulu/toinen aste)
  • Joukkueen rekisteröintilomake johon kootaan oppilaiden ja heidän kanssaan matkustavien aikuisten nimet, erityisruokavaliot ja t-paitojen koot, sekä majoitustarve.
  • Joukkuekuva, joka painetaan käsiohjelmaan (kuvatiedosto)
  • Joukkueen logo (kuvatiedosto)

  Kilpailun rakenne ja säännöt

  Kilpailut käydään tammikuussa julkaistavan aikataulun mukaisesti. Joukkueiden tulee varautua olemaan kilpailupaikalla keskiviikkona 2.2. viimeistään klo 9:30. Kilpailut päättyvät klo 17:00 mennessä.

  Katsastus on avoinna klo 9.00 alkaen.  Joukkueen on katsastettava robottinsa ennen sillä kilpailemista. Katsastuksen jälkeen robottiin ei enää saa tehdä vähäistä suurempia muutoksia. Katsastuksessa tarkastetaan, että robotti on rakennettu sääntöjen mukaiseksi. SM-kilpailuissa kisataan kahdessa lajissa, yksilöhaasteessa (Robot Skills Challenge) ja tiimihaasteessa (Teamwork challenge).

  Vuoden 2021–2022 kilpailuhaasteen säännöissä on kerrottu kilpailuformaatista tarkemmin. Yläkoulusarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat syntyneet 1.5.2006 tai myöhemmin.  Toisen asteen sarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat perusopetuksen tai toisen asteen opiskelijoita ja syntyneet 1.5.2002 tai myöhemmin. Kaikki joukkueet kilpailevat samassa sarjassa, mutta eri sarjatasot huomioidaan joidenkin palkintojen kohdalla erikseen

  Yksilöhaasteessa on kaksi osuutta, taitohaaste (Driver Skills) ja ohjelmointihaaste (Programming Skills). Joukkueen tulos on taitohaasteen ja ohjelmointihaasteen parhaiden suoritusten summa. Ohjelmointihaasteen voi myös jättää suorittamatta, jolloin joukkueen tulokseksi merkitään vain parhaan taitohaasteen pistemäärä.

  Tiimihaasteessa pelataan yksi harjoitusottelu ja karsintaotteluita. Otteluiden määrä riippuu osallistuvien joukkueiden lukumäärästä. Finaalit pelataan päivän päätteeksi.

  Harjoitus- ja karsintaotteluiden tarkemmat aikataulut joukkueet saavat kilpailupaikalla tapahtuvan ilmoittautumisen yhteydessä.

  Palkintojenjakotilaisuudessa palkitaan parhaat joukkueet yksilöhaasteessa ja tiimihaasteessa. Suomi on saanut tänä vuonna yhden osallistujapaikan VEX Worlds 2022 -maailmanmestaruuskilpailuihin molempiin kilpailusarjoihin. Joukkueiden on hyvä sopia mahdollisesta MM-kilpailuihin osallistumisesta ja periaatteista oman oppilaitoksen koulutuksen järjestäjän kanssa. Mielellään hyvissä ajoin ennen SM-kilpailuja.

  Turnauksessa Excellence Awardilla palkitut joukkueet saavat osallistumisoikeuden MM-kilpailuihin. Palkinnon myöntämiseen vaikuttavat kilpailumenestyksen lisäksi suunnitteluasiakirjan arvioinnista ja tuomarihaastattelusta saadut pisteet. Tarkemmat tiedot palkinnoista löytyvät kilpailutapahtuman sivulta.

  Tuomarit kiertävät kisan aikana jokaisen joukkueen luona tekemässä tuomarihaastattelun. Haastatteluiden aikana tuomarit tarkastelevat robottia ja haastattelevat joukkueen jäseniä. Joukkueen tulee haastattelussa esitellä robottinsa teknisiä ratkaisuja ja kertoa sen rakentamisesta. Ohjelmointituomarit puolestaan tutustuvat joukkueen ohjelmointitiedostoon, joka on voitava tuomaristolle esitellä esimerkiksi kannettavalta tietokoneelta tai paperitulosteelta.

  Engineering Notebook on joukkueen laatima suunnitteluasiakirja, jonka perusteella jaetaan tuomariston harkintavallassa olevia palkintoja. Joukkue, joka ei ole palauttanut Notebookia, ei voi tulla tuomariston palkitsemaksi. Tuomaristo arvioi asiakirjan kansainvälisten arviointikriteerien perusteella.  Notebook voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulee olla kirjallinen. Siinä tulee esitellä robotin rakentamisen vaiheet ja oppimisprosessi.

  Engineering Notebook tulee palauttaa 24.1.2021 mennessä. Joukkue lataa tiedoston haluamaansa pilvipalveluun ja lähettää linkin sähköpostilla osoitteeseen roboticscampus@riihimaki.com. Tiedosto on jaettava siten, että linkin kautta on tiedostoon avoin lukuoikeus. Joukkue vastaa linkin toimivuudesta ja tiedoston jakamisesta oikein, jotta Notebook on tuomariston arvioitavissa.

  Osallistumismaksut

  Joukkueen rekisteröinti kansainvälisen kattojärjestön Robot Events-järjestelmään kilpailukaudelle 130 €/ 80 €.

  SM-kilpailujen osallistumispaketti: kaikkien kilpailuun osallistuvien oppilaiden ja aikuisten tulee varata ilmoittautumisen yhteydessä osallistujapaketti. Osallistujapaketti kattaa tapahtuman aikaiset ruokailut ja koulumajoituksen, sekä t-paidan ja osallistumisen kilpailuihin. Osallistujapaketin hinta on aina sama, riippumatta siitä varataanko majoitusta vai ei. Osallistujapaketin hinta on 36 €/osallistuja.

  Ruokailut ja majoittuminen

  Ruokailut järjestetään majoituskoululla kilpailupaikan välittömässä läheisyydessä. Osallistujapaketti sisältää lounaan keskiviikkona. Erityisruokavaliot huomioidaan ilmoittautumisen yhteydessä annettujen tietojen mukaisesti.

  Koulumajoitus on tarjolla Pohjolanrinteen koululla. Koulumajoitusta on saatavilla tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi. Koulumajoitus sisältää iltapalan ja aamupalan. Erityisruokavaliot huomioidaan ennakkoilmoittautumisen mukaisesti. Majoittumistarvikkeet joukkueet tuovat itse ja majoittuminen tapahtuu luokkahuoneissa ja juhlasalissa. Päivän ajaksi majoittumistarvikkeet tulee siirtää varastoon.

  Muuta tärkeää

  Joukkueita tai kilpailijoita ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta erikseen. Lähettävät koulut vastaavat oppilaiden vakuutusturvasta.

  Kilpailu on julkinen tapahtuma ja siellä otettuja kuvia voidaan käyttää lehdissä, tapahtuman nettisivuilla jne. Joukkueen vastuuopettaja huolehtii siitä, että oppilaiden huoltajilta on saatu tarvittavat kuvausluvat.

   

   

   

  Lisätiedot ja kysymykset

  Reetta Viitanen

  reetta.viitanen@riihimaki.fi

  p. 040 510 1239

 • Kuudennet viralliset VEX IQ Suomenmestaruuskilpailut pidetään Riihimäellä 3.-4.2.2022.  Tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Riihimäen Urheilutalo.

  Toivotamme kaikki suomalaisjoukkueet tervetulleiksi kilpailutapahtumaan!

  Tämä ennakko-ohje sisältää seuraavat osuudet:

  • Ilmoittautuminen
  • Kilpailun rakenne ja säännöt
  • Ruokailut ja majoitus
  • Muuta tärkeää

  Kilpailuun ilmoittautuneille joukkueille lähetetään vielä lisätietoa ilmoittautumisen päätyttyä tammikuussa.

  Ilmoittautuminen VEX IQ SM-kilpailuun 12.1.2022 mennessä

  Kilpailun enimmäismäärä on 50 joukkuetta. Osallistujapaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

  Ilmoittautumisessa on kolme pakollista vaihetta:

  1.      Rekisteröikää joukkue kilpailukaudelle 2021–2022 Robot Events -sivuston kautta. Rekisteröityminen tulee suorittaa hyvissä ajoin ennen kilpailun ilmoittautumisen päättymistä! Rekisteröinnin vahvistaminen saattaa kestää jopa kaksi viikkoa. Rekisteröityminen maksaa organisaationne (koulunne) ensimmäiseltä joukkueelta n. 130 € ja seuraavilta joukkueilta n. 80 €

  2.      Ilmoittakaa joukkue rekisteröinnin hyväksymisen jälkeen SM-kilpailuun. Ilmoittautuminen avautuu 1.11.2021 ja päättyy 12.1.2022. Joukkueen ilmoittaminen kilpailuihin tehdään Robot Events -sivuston kautta. Ensin etsitään järjestelmästä kilpailu, johon halutaan ilmoittautua. Tämän jälkeen painetaan kilpailuilmoituksen etusivulla olevaa painiketta ”ilmoittaudu”. Lopuksi järjestelmä pyytää kirjautumaan Robot Eventsiin ja vahvistamaan joukkueiden ilmoittautumisen. Ilmoittautumisen jälkeen joukkueen opettaja huolehtii oppilaiden ja aikuisten vastuuvapauslomakkeiden täyttämisestä ja palauttamisesta Robot Events -järjestelmään.

  3.      Ilmoittautumislomakkeella ilmoittaudutaan mukaan kilpailuun ja varataan osallistujien tarvitsemat ruokailut ja majoitus. Lomake löytyy myös osoitteesta www.roboedu.fi. Lomakkeelle kirjaudutaan omilla Google-tunnuksilla ja kirjautuminen onnistuu millä tahansa Gmail- tai Google-tilillä.  Tämä tulee tehdä 12.1.2022 mennessä. Osallistujakohtaiset maksut laskutetaan lomakkeella annettujen tietojen mukaisesti kilpailuiden jälkeen.

  Ilmoittautumisessa Roboedun kautta tarvitaan seuraavat tiedot:

  • Koulun nimi ja laskutusosoite
  • Joukkueenjohtajan yhteystiedot
  • Joukkueiden nimet ja numerot Robot Events -järjestelmässä, sekä sarja, johon joukkue osallistuu (alakoulu/yläkoulu). Huomioikaa erityisesti säännöistä löytyvät sarjojen ikärajat.
  • Joukkueen rekisteröintilomake, johon kootaan oppilaiden ja heidän kanssaan matkustavien aikuisten nimet, erityisruokavaliot ja t-paitojen koot, sekä majoitustarve.
  •  Joukkuekuva, joka painetaan käsiohjelmaan (kuvatiedosto)
  • Joukkueen logo (kuvatiedosto)

  Kilpailun rakenne ja säännöt

  Kilpailut käydään tammikuussa julkaistavan aikataulun mukaisesti. Joukkueiden tulee varautua olemaan kilpailupaikalla torstaina 3.2.2022 viimeistään klo 9:00. Kilpailut päättyvät perjantaina klo 15:00 mennessä.

  Katsastus on avoinna torstaina kello 8.00 alkaen.  Järjestämme myös mahdollisuuden katsastukseen majoituskoululla keskiviikkoiltana. Joukkueen on katsastettava robottinsa ennen sillä kilpailemista. Katsastuksen jälkeen robottiin ei enää saa tehdä vähäistä suurempia muutoksia. Katsastuksessa tarkastetaan, että robotti on rakennettu sääntöjen mukaiseksi.

  SM-kilpailuissa kisataan kahdessa lajissa, yksilöhaasteessa (Robot Skills Challenge) ja tiimihaasteessa (Teamwork challenge).

  Vuoden 2021–2022 kilpailuhaasteen säännöissä on kerrottu kilpailutapahtumasta tarkemmin.

  Ala- ja yläkoulujoukkueet kilpailevat samassa sarjassa, mutta huomioidaan joidenkin palkintojen kohdalla erikseen. Alakoulusarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat syntyneet 1.5.2009 tai myöhemmin. Yläkoulusarjaan voi osallistua joukkue, jonka kaikki jäsenet ovat peruskoulun oppilaita ja syntyneet 1.5.2006 tai myöhemmin. Jos yksikin joukkueen jäsen on yläkouluikäinen, osallistuu joukkue yläkoulusarjaan.

  Yksilöhaasteessa on kaksi osuutta, taitohaaste (Driver Skills) ja ohjelmointihaaste (Programming Skills). Yksilöhaasteet kukin joukkue käy suorittamassa haluamanaan aikana torstaina tai perjantaina. Joukkueen tulos on taitohaasteen ja ohjelmointihaasteen parhaiden suoritusten summa. Suorituksia voi käydä kummassakin lajissa tekemässä kolme. Ohjelmointihaasteen voi myös jättää suorittamatta, jolloin joukkueen tulokseksi merkitään vain parhaan taitohaasteen pistemäärä. Tämän haasteen suorittaminen on oppilaiden oman aktiivisuuden varassa, eikä joukkueita siis erikseen kutsuta suorittamaan haastetehtäviä.

  Tiimihaasteessa pelataan torstaina ja perjantaina harjoitusotteluita ja karsintaotteluita. Jokainen joukkue tulee pelaamaan kuudesta kymmeneen karsintaottelua. Finaalit pelataan perjantaina.

  Harjoitus- ja karsintaotteluiden tarkemmat aikataulut joukkueet saavat kilpailupaikalla tapahtuvan ilmoittautumisen yhteydessä.

  Palkintojenjakotilaisuudessa palkitaan parhaat joukkueet yksilöhaasteessa ja tiimihaasteessa. Suomi on saanut tänä vuonna kuusi maapaikkaa Vex Worlds 2022 -maailmanmestaruuskilpailuihin. Näistä kolme on varattu alakoulujoukkueille ja kolme yläkoulujoukkueille. Joukkueiden on hyvä sopia mahdollisesta MM-kilpailuihin osallistumisesta ja periaatteista oman oppilaitoksen koulutuksen järjestäjän kanssa. Mielellään hyvissä ajoin ennen SM-kilpailuja.

  Vex Worlds 2022-maapaikat jakaa kilpailun tuomaristo kansainvälisissä säännöissä kerrottujen kriteerien perusteella. Näitä kriteereitä ovat kilpailumenestyksen lisäksi suunnitteluasiakirjan arvioinnista ja tuomarihaastattelusta saadut pisteet. Tarkemmat tiedot palkinnoista löytyvät kilpailutapahtuman sivulta.

  Tuomarit kiertävät kaksipäiväisen kisan aikana joukkueiden luona tekemässä tuomarihaastettaluita. Haastatteluiden aikana tuomarit tarkastelevat robottia ja haastattelevat joukkueen jäseniä. Joukkueen tulee haastattelussa esitellä robottinsa teknisiä ratkaisuja ja kertoa sen rakentamisesta. Tuomarit tutustuvat myös joukkueen ohjelmointitiedostoon, joka on voitava tuomaristolle esitellä esimerkiksi kannettavalta tietokoneelta tai paperitulosteelta.

  Engineering Notebook on joukkueen laatima suunnitteluasiakirja, jonka perusteella jaetaan tuomariston harkintavallassa olevia palkintoja. Joukkue, joka ei ole palauttanut Notebookia, ei voi tulla tuomariston palkitsemaksi. Tuomaristo arvioi asiakirjan kansainvälisten arviointikriteerien perusteella.  Notebook voi olla vapaamuotoinen, mutta sen tulee olla kirjallinen. Siinä tulee esitellä robotin rakentamisen vaiheet ja oppimisprosessi.

  Engineering Notebook tulee palauttaa 25.1.2022 mennessä. Joukkue lataa tiedoston haluamaansa pilvipalveluun ja lähettää linkin sähköpostilla osoitteeseen roboticscampus@riihimaki.com. Tiedosto on jaettava siten, että linkin kautta on tiedostoon avoin lukuoikeus. Joukkue vastaa linkin toimivuudesta ja tiedoston jakamisesta oikein, jotta Notebook on tuomariston arvioitavissa.

  Osallistumismaksut

  • Rekisteröinti: joukkueen rekisteröinti kansainvälisen kattojärjestön Robot Events-järjestelmään kilpailukaudelle 130 €/ 80 €.
  • SM-kilpailujen osallistumispaketti: kaikkien kilpailuun osallistuvien oppilaiden ja aikuisten tulee varata ilmoittautumisen yhteydessä osallistujapaketti. Osallistujapaketti kattaa tapahtuman aikaiset ruokailut ja koulumajoituksen, sekä t-paidan, osallistumisen kilpailuihin ja uimalakäynnin torstaina. Osallistujapaketin hintaan eivät vaikuta, varataanko ruokailut ja majoitus yhdeksi vai kahdeksi yöksi. Osallistujapaketin hinta on 68 € /osallistuja.

  Ruokailut ja majoittuminen

  Ruokailut järjestetään majoituskoululla kilpailupaikan välittömässä läheisyydessä. Osallistujapaketti sisältää torstaina lounaan ja päivällisen ja perjantaina lounaan. Erityisruokavaliot huomioidaan ilmoittautumisen yhteydessä annettujen tietojen mukaisesti.

  Koulumajoitus on tarjolla tapahtumapaikan välittömässä läheisyydessä, Pohjolanrinteen koululla. Koulumajoitusta on saatavilla sekä keskiviikon ja torstain että torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Koulumajoitus sisältää iltapalan ja aamupalan. Erityisruokavaliot huomioidaan ennakkoilmoittautumisen mukaisesti. Majoittumistarvikkeet joukkueet tuovat itse ja majoittuminen tapahtuu luokkahuoneissa ja juhlasalissa. Päivän ajaksi majoittumistarvikkeet tulee siirtää varastoon.

  Muuta tärkeää

  Joukkueita tai kilpailijoita ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta erikseen. Lähettävät koulut vastaavat oppilaiden vakuutusturvasta.

  Kilpailu on julkinen tapahtuma ja siellä otettuja kuvia voidaan käyttää lehdissä, tapahtuman nettisivuilla jne. Joukkueen vastuuopettaja huolehtii siitä, että oppilaiden huoltajilta on saatu tarvittavat kuvausluvat.

   

   

   

  Lisätiedot ja kysymykset

  Reetta Viitanen

  reetta.viitanen@riihimaki.fi

  p. 040 141 8378