Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Robotiikan SM-kisoista tulossa ennätysjännittävät

7.12.2023 Kilpailut ja tapahtumat Robotiikka Tiedotteet SM-kilpailut

Kaksi poikaa kilpailurobottien äärellä.

Riihimäellä järjestetään kahdeksannet viralliset VEX-robotiikan suomenmestaruuskilpailut tammi- ja helmikuun vaihteessa 2024. Kilpailupaikkana on Riihimäen urheilutalo.

VEX VRC-sarjan kilpailupäivät ovat 31.1.–1.2.2024 ja VEX IQ -sarjan kilpailupäivät ovat 1.–2.2.2024. Kilpailussa parhaiten menestyneet joukkueet saavat osallistumisoikeuden VEX-robotiikan MM-kilpailuihin, jotka pidetään USA:ssa, Dallasissa. Kisasta on tulossa ennätystiukka, sillä aiemmasta poiketen MM-kilpailupaikkoja jaetaan vain yksi sarjaa kohden.

SM-kilpailut ovat avoimet kaikille VEX-oppimisympäristössä robotiikkaa harrastaville suomalaisille lapsille ja nuorille.

VEX on robotiikan oppimisympäristö. Suurin ero moneen muuhun robotiikkaympäristöön on se, että VEX sisältää mekaniikkaosia, joilla robotit rakennetaan. VEX:ssä yhdistyvät sekä mekaniikka että ohjelmointi.

Kilpailujoukkueet suunnittelevat ja rakentavat robotit, joten kilpailut eivät keskity pelkästään ohjelmointiin. Kilpailuformaatti ohjaa oppilaat paitsi joukkueen sisäiseen myös joukkueiden väliseen yhteistyöhön. Joukkueen tulee luoda yhteinen strategia kilpailevan joukkueen kanssa, jossa hyödynnetään molempien tiimien robottien vahvuuksia.

Kilpailutilanteessa opiskelijat saavat tuomareilta palautetta ja voivat keskustella heidän kanssaan ratkaisuista ja strategioista, joita ovat kisoja varten luoneet. Tuomarit myös jakavat useita erilaisia palkintoja mm. ohjelmointitaidoista, innovatiivisista ratkaisuista robotin tuotekehitysprosessissa, sekä kilpailuprojektin dokumentoinnista.

“Kilpailut ovat lapsille ja nuorille huipputilaisuus oman robotiikkaosaamisensa esittelyyn ja mittauttamiseen. Samalla kilpailijat pääsevät tapaamaan toisiaan”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen kertoo.

Yleisö on tervetullut seuraamaan robotiikan SM-kilpailuja urheilutalolle, joka sijaitsee osoitteessa Pohjolankatu 6, Riihimäki. Kisoja voi myös seurata suoratoistona Riihimäen kaupungin Youtube-kanavalta.

Tapahtumaa tukevat OP Etelä-Häme, Insinööriliitto, Riihimäen Kaukolämpö ja Hyria.

Tarkemmat tiedot kilpailupäivien aikatauluista ja ohjelmasta julkaistaan myöhemmin.