Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Riihimäen robotiikkaopetus kiinnostaa Brysselissä – mallin avulla kohti kansainvälisyyttä

23.3.2023 Robotiikka Opetus ja opinnäytteet Tiedotteet Riihimäen malli Euroopan unioni Hämeen liitto

Nuori tyttö seisoo keskellä käytävää robotti sylissään. Käytävää reunustavat tuolirivit. Tuoleilla istuu ihmisiä.
Kaisla on yksi niistä riihimäkeläisistä nuorista huippuosaajista, jotka tekivät Riihimäen mallia tunnetuksi Brysselissä.

Riihimäen robotiikkaopetuksen mallin avulla Suomesta voi tulla koulutuksen, osaamisen ja teknologian edelläkävijä maailmassa. Riihimäen kaupunki, Robotiikkakampus ja Hämeen liitto esittelevät Riihimäen mallia EU:ssa tällä viikolla. Tapaamisia on järjestetty Euroopan parlamentin ja Euroopan komission jäsenten sekä komission pääosaston edustajien kanssa.

”Riihimäen robotiikkaopetuksen mallilla on hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä. Meillä jokainen lapsi oppii robotiikkaa pelkästään perusopetuksessa vähintään 250 tuntia. Suomi tunnetaan maailmalla koulutuksesta ja teknologiaosaamisesta. Kaupunkimme luova tapa yhdistää nämä kaksi sektoria Riihimäen malliksi on ainutlaatuinen mahdollisuus koko Suomelle”, kaupunginjohtaja Jouni Eho sanoo.

Riihimäen kaupunki tarjoaa ainoana kuntana Suomessa varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvaa robotiikkaopetusta varhaiskasvatuksesta lukion loppuun saakka. Kaupungin ja Hämeen liiton tavoitteena on saada robotiikkaopetus Suomen seuraavaan hallitusohjelmaan. Riihimäen ihmislähtöinen teknologiaosaaminen vauhdittaa talouden tuottavuutta ja turvaa hyvinvoinnin. Lisäksi kaupunki hakee Riihimäen lukiolle robotiikan erityistä koulutustehtävää.

”Olen ylpeä Riihimäen mallista, joka on herättänyt laajaa kansallista ja kansainvälistä kiinnostusta. On palkitsevaa nähdä, kuinka innostuneita ja motivoituneita riihimäkeläiset lapset ja nuoret ovat robotiikkaopetuksesta. Riihimäellä on jo vuodesta 2014 alkaen kasvatettu useita robotiikan huippuosaajia, osa heistä esittelee taitojaan täällä Brysselissä”, kehittämisjohtaja Esa Santakallio Robotiikkakampukselta kertoo.

Robotiikkaopetuksen malli on monistettavissa sekä Suomessa että kansainvälisesti. Robotiikkakoulutuksen avulla voidaan ratkaista talouden ja työvoiman saatavuuteen liittyviä ongelmia.

”Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen ja Ville Niinistö korostivat keskiviikon puheenvuoroissaan sitä, miten tyttöjen ja naisten osuutta robotiikassa tulisi kasvattaa. Robotiikan ja tekoälyn pitäisi olla kaikkien saavutettavissa ja selkeästi toteutettua. Me olemme valmiit ottamaan tämän haasteen vastaan”, kommentoi Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riku Bitter.

Torstain seminaarissa mukana somejätti Metan edustaja

Torstai Kanta-Hämeen omassa EU-toimistossa, Häme EU Officessa on täynnä robotiikantäyteistä ohjelmaa. Hämeen liitto, Riihimäen kaupunki ja Riihimäen Robotiikkakampus järjestävät korkeatasoisen seminaarin tulevaisuuden taitoihin ja innovaatioekosysteemeihin liittyen. Puheenvuoroja pitävät esimerkiksi Euroopan komission, Metan, Euroopan politiikan tutkimuskeskuksen sekä ERRINin edustajat.

Riihimäki on lähes 30 000 asukkaan kaupunki Etelä-Suomessa. Robotiikkakampus on tulevaisuuden osaamisen yhteisö, joka palvelee yrityksiä, opiskelijoita ja täydennyskouluttautujia.