Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Robotiikan SM-kilpailut Riihimäellä kokoavat yhteen noin 180 kilpailijaa

26.1.2023 Tiedotteet SM-kisat SM-kisat

Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus ja Roboedu ry järjestävät Suomen seitsemännet viralliset VEX-robotiikan SM-kilpailut 2023. Kilpailut järjestetään Riihimäen Urheilutalolla 1.–3.2.2023.

Kilpailuun on ilmoittautunut seitsemän VRC-joukkuetta ja 32 IQ-joukkuetta. Tämä tarkoittaa noin 180 kilpailijaa ja valmentajaa. VRC-sarjassa osallistuvia joukkueita on enemmän kuin koskaan ennen.

”Riihimäkeläisillä on kilpailussa vahva edustus, sillä VRC-joukkueista kuusi ja IQ-joukkueista 25 on Riihimäeltä”, robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen kertoo.

Kilpailuissa on kaksi sarjaa: peruskoululaisille tarkoitettu VEX IQ -sarja ja ensisijaisesti yli 14-vuotiaille sekä toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu VRC-sarja. Nuorimmat kilpailijat ovat 9-vuotiaita ja vanhimmat 19-vuotiaita.

Joukkueet ovat työskennelleet kilpailuhaasteen parissa useiden kuukausien ajan. He ovat suunnitelleet, rakentaneet ja ohjelmoineet kilpailuissa käyttämänsä robotit, sekä dokumentoineet koko kilpailuprojektinsa voidakseen esitellä sen tuomaristolle.

Mukana kilpailupäivien aikana on myös ystävyyskoulun oppilaita Tallinnasta. He eivät osallistu varsinaiseen kilpailuun, mutta pelaavat ystävyysotteluita suomalaisjoukkueiden kanssa.

Riihimäen Urheilutalolla, Pohjolankatu 6, järjestettävä kilpailu on avoin yleisölle ke 1.2. klo 10–16.30, jolloin kilpaillaan VRC-sarjassa sekä to 2.2. klo 10–17 ja pe 3.2. klo 8–15, jolloin on VEX IQ:n vuoro.

Kisojen huippuhetket koetaan ke klo 14–16.30, jolloin kilpaillaan VRC-sarjan finaaliottelut ja nähdään sarjan palkintojen jako. Kilpailuavajaisia vietetään torstaina kello 10 ja IQ-sarjan finaaliottelut sekä palkintojenjako ovat perjantaina kello 13–15.

Kilpailutapahtumia voi seurata myös suoratoistona Riihimäen kaupungin Youtube-kanavalla.

Kilpailun järjestelyt toteutetaan vahvasti lähialueen opiskelijavoimin; toimitsijoina ja tuomareina on opiskelijoita ja oppilaita muun muassa Hyriasta, Riihimäen ja Hyvinkään lukioista sekä Riihimäen yläkouluista. Kilpailut ovat järjestelyihin osallistuville opiskelijoille työelämäharjoittelua ja osa heidän opintojaan.

”Erityisesti Riihimäellä robotiikkaa opiskelleet ja nyt jo muualle opiskelemaan muuttaneet nuoret ovat innokkaita palaamaan kotikonnuilleen toimiakseen kilpailuissa tuomareina. Pitkään robotiikan parissa toimineilla riihimäkeläisnuorilla on sellaista osaamista, että heitä käytetään kilpailuissa tuomareina ja heille maksetaan kilpailutyöstä palkkaa”, Viitanen sanoo.

Kilpailussa parhaiten menestyneet joukkueet saavat osallistumisoikeuden VEX-robotiikan MM-kilpailuihin, jotka pidetään USA:ssa, Dallasissa keväällä 2023. Tämä kilpailutapahtuma on maailman suurin robotiikan kilpailutapahtuma ja osallistujia on tuhansia, yli 40 maasta.

Robotiikan SM-kilpailujen tunnelmaan pääsee mukaan myös sosiaalisessa mediassa seuraamalla Robotiikkakampusta Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Kilpailun aihetunniste on #VEXSM.