Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Robotiikkakilpailu Sammon taonta

28.2.2022 Tiedotteet

Kuva sammosta

Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus järjestää viralliset VEX-robotiikan paikalliskilpailut 28.2.–4.3.2022 Riihimäellä

Riihimäen peruskoululaisten joukkueet kisaavat tällä viikolla VEX-robotiikan parissa. Kilpailuja käydään peruskoululaisille tarkoitetussa VEX IQ -robotiikassa. Sammon taonnassa kilpaillaan yksilöhaasteessa (Skills), jossa jokainen joukkue tekee kilpailusuorituksensa yksin. Joukkue pyrkii kilpailusuorituksensa aikana keräämään mahdollisimman suuren pistepotin. Suoritus koostuu kahdesta minuutin mittaisesta suorituksesta, joista toisessa robottia ohjataan käsiohjaimella ja toisessa robotti toimii kentällä ohjelmoituna.

Lapset ja nuoret ovat suunnitelleet, rakentaneet ja ohjelmoineet kilpailurobottinsa itse. Käytössään heillä on Riihimäellä opetuskäytössäkin olevan VEX-robotiikan oppimisympäristön mekaniikka- ja elektroniikkaosat. Robotin rakentamisprosessissa opitaan ohjelmointitaitojen ja mekaniikan perusteiden lisäksi keskeisiä työelämätaitoja, kuten tiimityöskentelyä, ongelmanratkaisua, projektinhallintaa, kriittistä ajattelua ja tiedonhakua.

Virallinen kilpailutapahtuma tarjoaa joukkueille mahdollisuuden esitellä osaamistaan, sekä testata itse suunniteltuja ja ohjelmoituja robotteja tämän lukuvuoden kilpailutehtävässä. Kilpailutulokset ovat vertailukelpoisia muissa vastaavissa tapahtumissa tehtyihin tuloksiin, joten osallistuminen kertoo joukkueille myös heidän osaamisestaan kansainväliseen tasoon verrattuna.

Robotiikan kilpailukausi on ollut vilkas, edellisen kerran Riihimäellä kilpailtiin joulukuussa kaupunginmestaruuskilpailuissa, jolloin mukana oli joukkueita kaikista peruskouluista. Sammon taonta on puolestaan viimeinen mahdollisuus antaa näyttöjä huhtikuun lopussa käytäviä MM-kilpailujen joukkuevalintoja varten. Suomella on mahdollisuus lähettää Dallasissa käytäviin kilpailuihin yhteensä seitsemän peruskouluikäisistä ja toisen asteen opiskelijoista koostuvaa joukkuetta. Joukkueiden lähettäminen vaatii opetuksenjärjestäjän luvan ja matkarahoituksen.

Sammon taonta -kilpailu käydään koronatilanteen vuoksi ilman yleisöä. Jokainen joukkue osallistuu omalta koulultaan, tuomariston kiertäessä koululta toiselle. Tulokset julkaistaan osallistujille pe 4.3. klo 12.00 ja ne ovat luettavissa Robotiikkakampuksen sivuilta (roboticscampus.com) samana päivänä klo 14.00 mennessä.

Riihimäen kaupungin Robotiikkakampus ja Roboedu ry järjestävät tänä vuonna myös viralliset VEX-robotiikan Suomenmestaruuskilpailut 27.–29.4.2022 Riihimäen Urheilutalolla. Yleisö on tervetullut seuraamaan kilpailutapahtumaa ja tutustumaan lasten ja nuorten robotiikkaosaamiseen. Vuoden 2020 kilpailuun osallistui yli neljäkymmentä joukkuetta ja yli 150 robotiikan osaajaa eri puolilta Suomea. Tänä vuonna osallistujamäärän toivotaan kasvavan edellisistä vuosista.

Team Cube Harjurinteen koulu

 

Kuva: Team Cube Harjunrinteen koululta valmistautuu Sammon taonta -kilpailuun opettaja Eero Kortelahden johdolla