Hyppää sisältöön

Valitse kieli

 • fi

  Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

 • en

  Set english as the language of the page.

Tule kuulemaan mittaustiedon tuottamisesta Riihimäellä

15.8.2023 Tiedotteet Kaupunki 4.0

Tule kuulemaan Kaupunki 4.0 -hankkeen tuloksista Riihimäen kaupunginkirjastoon, Kauppakatu 16, Riihimäki, 24. elokuuta kello 17. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään Samuli Parosen salissa.

Kaksi vuotisessa hankkeessa selvitettiin muun muassa mittaustiedon tuottamista Riihimäen infrastruktuurista sekä tietovirtojen hallintaa Riihimäellä.

Hankkeessa on toteutettu erilaisia pilotointeja:

 1. Vantaanjoen veden virtaamaan mittaaminen Riihimäen keskustan alueella.
 2. Voimalan, vanhan lasitehtaan ja Riihimäen kaupungintalon vanhan osan 3D-kuvaukset. Kuvia hyödynnetään muun muassa tilojen jatkokäytön suunnittelussa.
 3. Tiedon tuottaminen vapaista pysäköintipaikoista. Pilottikohteena on ollut Matkakeskuksen kolmannen kerroksen pysäköintikansi.
 4. Asiakasvirtamittaukset. Matkapuhelimen paikkatietojen hyödyntäminen kävijämäärien selvittämisessä esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa.
 5. Energian kulutukseen liittyvässä pilotissa on selvitetty, kuinka olosuhdetietoja, kuten lämpötilaa, voidaan mitata Riihimäen kaupungin kiinteistöissä. Mittaustiedot hyödyntävät esimerkiksi kiinteistöjen energiatehokkuuden selvittämisessä.

Kaupunki 4.0 -hanke on osa Riihimäen asemanseudun ja keskustan kehitystyötä. Sen tavoitteena on luoda Riihimäen asemanseudun ja Riihimäen keskustan Internet of Things:n eli Esineiden internetin käynnistysvaihe. Reaaliaikaisesti päivittyvä mittaustieto sekä Esineiden Internet on älykaupunkikehityksen kulmakivi. Esineiden internetissä fyysisten laitteiden mittarit ja anturit kytketään verkkoon. Nämä laitteet mittaavat ympäristöään, viestivät ja toimivat mittaustietojen perusteella älykkäästi.

Riihimäen kaupunginkirjastossa järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin.

Tapahtuman ohjelma:

Tilaisuuden avaan elinvoimajohtaja Mika Herpiö.

Kehittämispäällikkö Kristian Keinänen esittelee Älykäs Riksu -työtä. Sen vision mukaan älykäs Riihimäki on kaupunki, joka tarjoaa asukkaille ja yrityksille arkea helpottavia älykkäitä ja puhtaita ratkaisuja.

Suomen ympäristöopiston projektipäällikkö Tapio Pelto esittelee Kaupunki 4.0 -hankeen ja hankkeessa tehdyt pilotoinnit.

Ratkaisuasiantuntija Atte Partanen Hämeen ammattikorkeakoulusta esittelee hankkeessa toteutetun aloitussivun eli dashboardin, josta hankepilotointien mittaustietoja voidaan tarkastella.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun.

Kaupunki 4.0 on Riihimäen kaupungin, Suomen ympäristöopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttama. Hanke on saanut REACT-EU-EAKR-rahoitusta.

 

Lisätiedot:

Tapio Pelto, projektipäällikkö, Suomen ympäristöopisto, puh: 050 598 2549