Hyppää sisältöön

Valitse kieli

  • fi

    Sivuston kieleksi on valittuna suomi.

  • en

    Set english as the language of the page.

Riihimäen lukiolla uusi robotiikan opiskelutila

24.1.2022 Opetus

kuvituskuva_rilu_roboluokka

Riihimäen lukiolla saatiin käyttöön uusi robotiikkaluokka elokuussa 2021, uuden lukuvuoden alkaessa. Robotiikkaluokka on ollut käytössä syyslukukauden ajan ja vähitellen kalusteet sekä työvälineet ovat löytäneet omille paikoilleen.

Uusi robotiikkaluokka on suunniteltu ja sisustettu tarkoituksenmukaisin työskentely- ja säilytyskalustein. Luokkahuoneeseen on työskentelypisteet, joissa työskentely tukee tiimityöskentelyä. Robotiikkaluokkaan on myös syksyn aikana mahdutettu täysimittainen V5-sarjan kisakenttä, joka on tiiviissä liikkuvien robottien testikäytössä.

”Uusi robotiikkaluokka mahdollistaa jouhevamman oppituntien pidon, kun kaikki työvälineet ovat heti tunnin alussa valmiina. Lisäksi meillä on nyt tilaa tehdä pidempiä yksilöllisiä projekteja, joita on aikaisemmin jouduttu siirtämään muualle” kertoo lukion robotiikan ja matematiikan opettaja Sasu Turunen.

Elokuun 2021 alussa astui voimaan myös Riihimäen lukion uusi robotiikan opetussuunnitelma. Nyt opiskelijoilla on mahdollisuus valita robotiikan valinnaisia opintojaksoja perusopinnoista, soveltavista opinnoista sekä syventävistä opinnoista. Robotiikan opetussuunnitelmassa huomioidaan myös lukion uuden opetussuunnitelman mukainen laaja-alainen osaaminen. Sisältöjä on valittavana laajasti: mekaniikan ja ohjelmoinnin lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus valita esimerkiksi virtuaaliympäristöihin tai IoT-tekniikkaan liittyviä opintojaksoja. Lukion opiskelijoilla on mahdollisuus opiskella Robotiikan perusteet -opintojakso, joka on suunniteltu ja toteutettu Robo oppii -hankkeessa yhdessä Hyrian ja HAMKin opettajien kanssa.

”Uuden opetussuunnitelman opintojaksot ovat tehneet robotiikan opinnoista selvästi aiempaa monipuolisempia. Ne myös kiinnostavat laajempaa joukkoa ja muun muassa mahdollistavat parempaa yhteistyötä korkeakoulujenkin kanssa. Samalla saamme olla tekemässä aidosti sellaista, jota ei Suomessa muualla ole vielä toteutettu”, kertoo Turunen.

Riihimäen lukiossa suoritetut uuden opetussuunnitelman mukaiset robotiikan opinnot voidaan tunnustaa osaksi HAMK:n kaikkia tutkintoja. Aikaisemman osaamisen tunnustaminen (AHOT) mahdollistaa joka 15 opintopisteen verran tunnustetta robotiikan osaamista HAMKin tutkintoihin. Robotiikan taidot ovat jo yleissivistystä ja tärkeitä taitoja jokaisella alalla.